Niewidoczne
W kraju świętych krów
W kraju świętych krów
W dniu dzisiejszym (30.09.2014r.) odbyło sie spotkanie z Indiami. Mieliśmy przyjemność dowiedzieć się wielu ciekawych informacji o kraju, w którym krowa jest świętością, Panie noszą kolorowe sari i malują sie henną. Poczęstowano nas potrawami bardzo popularnymi w Indiach.
Oto przepis na jedną z nich kurczak z curry:
Kurczak Curry to potrawa z indyjskiego Pundżabu bardzo popularna w południowej Azji, zwłaszcza w Pakistanie, Indiach i Bangladeszu, ale tez w Azji Wschodniej.
1/4 kostki niesolonego masła (oryginalny przepis na klarowanym maśle a nie na oleju!)
2 średnie cebule, drobno posiekane
2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka drobno posiekanego, obranego imbiru
3 łyżki proszku curry
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka zmielonego kminu
½ łyżeczki pieprzu cayenne (sproszkowane chili)
1 cały kurczak, pokrojony na 10 kawałków, albo mięso z filetów udek lub piersi kurczaka, (jeśli robimy mniejszą porcję)
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
¼ szklanki posiekanej świeżej kolendry
¾ szklanki orzechów nerkowca (niekoniecznie)
¾ szklanki jogurtu naturalnego
przybranie: posiekana świeża kolendra
Przygotowanie:
Podgrzej masło w szerokim rondlu na małym ogniu aż do uzyskania pianki. Piankę zbieramy. Dodaj cebule, czosnek i imbir i gotuj mieszając aż do miękkości, około 5 minut. Dodaj curry, sól, kmin i pieprz cayenne i gotuj mieszając następne 2 minuty. Dodaj kurczaka i gotuj mieszając około 3 minuty. Dodaj pomidory razem z sosem i kolendrę, doprowadź do wrzenia i duś pod przykryciem mieszając od czasu do czasu aż kurczak będzie ugotowany, około 30 minut.
Tuż przed podaniem, drobno zmiel orzeszki, dodaj razem z jogurtem do garnka z potrawą i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia aż sos zgęstnieje (około 5 minut).
Podawaj kurczaka curry z ryżem basmati lub jaśminowym.
100 g dlugoziarnistego ryż
250 ml bulionu z kury
50 g czerwonej fasoli z puszki
50 g ziaren kukurydzy z puszki
1 pomido1 mała cebula1 jabłko 1 banan
2 plasterki ananasa1 pomarańcza bez pestek20 g rodzynków
1 łyżeczka masła 1 łyżka posiekanych ziół (pietruszka, estragon, mięta)Sos winegret: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku cytrynowego, sól, pieprz.
Etapy przygotowania
1 Ryż starannie opłukać pod bieżąca woda, zalać wrzącym bulionem, zamieszać, przykryć, gotować na bardzo małym ogniu 17-20 min.
2 Czerwona fasole i kukurydze po wyjęciu z puszki wypłukać w zimnej wodzie, osączyć na sicie. Cebule obrać, pokroić na cieniutkie plasterki. Pomidora sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić na plasterki. Owoce umyć, obrać. Ananasa i jabłko pokroić w kostkę, banana na plasterki a pomarańcze podzielić na cząstki. Zielona pietruszkę, świeży estragon i miętę drobno posiekać. Rodzynki umyć, osączyć z wody.
3 Przygotować sos. Rozetrzeć dokładnie sok cytrynowy z solą i pieprzem. Dodać oliwę i jeszcze przez chwile ucierać, by wszystkie składniki dobrze się połączyły.
4 Na gorącym maśle podsmażyć rodzynki, ostudzić, dodać do zimnego ryżu. Połączyć ryz z fasola, kukurydza i owocami, połać sosem, delikatnie wymieszać.
5 Wstawić na 1 godz. do lodówki. Przed podaniem posypać posiekanymi ziołami.
Spotkanie prowadziły Panie z Ośrodka Debaty Międzynarodowej.
W spotkaniu wzięło udział 36 osób.