Niewidoczne

ostatnia sobota miesiąca 31.01.15r.

31 stycznia b/r.w  ostatnią sobotę miesiąca odbyły się warsztaty kulinarne i zajęcia terapi manualnej.

Zajęcia kulinarne prowadziła p. Marysia uczestnicy robili trzy rodzaje sałatek (przepisy na sałatki na końcu strony).

Zajęcia t. manualnej prowadzone były przez p.Anię nasz wyjątkowy talent, uczestnicy robili kwiaty z bibuły.

Gościem naszego spotkania była p.Ala która nauczyła nas robienia ozdób wielkanocnych z gipsu.

Marysia szefowa warsztatów kulinarnych i Ania szefowa ter. zajęciowej

Marysia szefowa warsztatów kulinarnych i Ania szefowa ter. zajęciowej

DSCN7988 DSCN7989 DSCN7990  DSCN7995 DSCN7998 DSCN7999 DSCN8001 DSCN8002 DSCN8004 DSCN8007 DSCN8008 DSCN8010

Przepisy na sałatki Sałatki Marysi

Sałatka Marysi I

Składniki:

  • 1 słoik selera w zalewie
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 ogórki konserwowe – pokroić w kostkę
  • 3 jajka– pokroić w kostkę
  • 100 g. szynki (może być konserwowa) – pokroić w kostkę
  • 2 ząbki czosnku (przetarte przez praskę)
  • przyprawy,  majonez

Sładka Marysi II

Składniki:

  • 0,5 kg szynki z indyka – pokroić w kostkę
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona (lub papryki wielokolorowe) – pokroić w kostkę
  • 1 woreczek ryżu – ugotować
  • 1 por
  • ogórki konserwowe – pokroić w kostkę
  • przyprawy, majonez

Sładka Marysi III

Składniki:

  • 1 zupka chińska bez przypraw (zalać wodą)
  • 20 dag sera żółtego – pokroić w kostkę
  • 20 dag szynki – pokroić w kostkę
  • puszka kukurydzy
  • ogórki konserwowe – pokroić w kostkę
  • przyprawy, majonez

Mała modyfikacja sałatki za majonez –  sos :

1 jogurt grecki + 2 łyżki majonezu + sól czosnkowa z suszonymi pomidorami (przyprawa) + czubryca zielona