Niewidoczne

Ostatnia sobota 28 lutego 2015r.

Kolejna sobota za nami. Dziś praca paliła nam się w rękach.

Zrobiliśmy pierwszą palmę i okazało się że następne też uda się zrobić bowiem kwiatów które robione były na zaj. terapii manualnej sporo zostało.

Do kawy p. Ania przyniosła dietetyczne ciasto z jabłkami.

Do kawy p. Ania przyniosła dietetyczne ciasto z jabłkami.

Zajęcia kulinarne prowadziła p.Lucynka i wraz z innymi Paniami robiły sernik malinowy na zimno. Bardzo czynnie udzielali sie Panowie przy robieniu ciasta.

Sernik malinowy na zimno (przepisy do pobrania)

 

Składniki:

–  50 dag tłustego sera twarogowego
–  25 dag malin (mogą być mrożone)
–  1 galaretka malinowa
–  1,5 szklanki śmietany 36%
–  10dag cukru
–  1 cukier waniliowy
–  sok i skórka otarta z ½ cytryny
–  30 dar biszkoptów
–  można dodać bakalie (rodzynki, migdały, itd.)

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (wziąć o połowę mniej wody niż podano w przepisie) i ostudzić.
Ser zemleć i utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz 1 szklanką śmietany na jednolita masę.
Maliny opłukać, zmiksować i dodać do masy serowej.
Sok i skórkę z cytryny wymieszać z ostudzona galaretką i połączyć z masą. Tortownicę wyłożyć biszkoptami.
Przełożyć do niej masę i wstawić do lodówki na 6-8 godz.
Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i przybrać nią sernik tuż przed podaniem.

Ciasto niestety zostało w lodowce do poniedziałku bowiem musi solidnie z tężeć.

Ciasto niestety zostało w lodowce do poniedziałku bowiem musi solidnie z tężeć.

 Sałatki śledziowe (przepisy do pobrania)

Sałatka śledziowa z majonezem I
Składniki:

–  2 słoiki śledzie płaty lub rolmopsy
–  3 cebule duże
–  4 ogórki korniszony
–  majonez
–  pieprz do smaku

Śledzie umyj, pokrój w paski.
Cebulę pokrój w kostkę (średnią) namocz w wodzie po śledziach na około pół godziny, odsącz i dodaj do sałatki.
Ogórki pokrój w kostkę (średnią) dodaj do sałatki.
Wszystko wymieszaj dopraw pieprzem i dodaj majonez.

Sałatka śledziowa II
Składniki:

–  2 słoiki śledzie płaty lub rolmopsy
–  3 cebule duże
–  ½ słoika pieczarek
–  pieprz do smaku

Śledzie umyj, pokrój w paski.
Cebulę pokrój w kostkę (średnią) namocz w wodzie po śledziach na około pół godziny, odsącz i dodaj do sałatki.
Pieczarki pokrój w plastry (średnią) dodaj do sałatki.
Wszystko wymieszaj dopraw pieprzem.

Sałatka śledziowa ze śmietaną III
Składniki:

–  2 słoiki śledzie płaty lub rolmopsy
–  3 cebule duże
–  ½ słoika pieczarek
–  4 ogórki korniszony
–  4 duże ziemniaki
–  śmietana
–  pieprz do smaku

Śledzie umyj, pokrój w paski.
Cebulę pokrój w kostkę (średnią) namocz w wodzie po śledziach na około pół godziny, odsącz i dodaj do sałatki.
Pieczarki pokrój w plastry (średnią) dodaj do sałatki.
Ogórki pokrój w kostkę (średnią) dodaj do sałatki.
Ziemniaki pokrój w kostkę (średnią) dodaj do sałatki.
Wszystko wymieszaj dopraw pieprzem, dodaj śmietanę.

Dla każdego znalazło sie coś ciekawego do zrobienia.

Dziś p.Czesia przyniosła kilka swoich prac

Dziś p.Czesia przyniosła kilka swoich prac