Niewidoczne
Ostatnia sobota 28 lutego 2015r.
Kolejna sobota za nami. Dziś praca paliła nam się w rękach.
Zrobiliśmy pierwszą palmę i okazało się że następne też uda się zrobić bowiem kwiatów które robione były na zaj. terapii manualnej sporo zostało.
Zajęcia kulinarne prowadziła p.Lucynka i wraz z innymi Paniami robiły sernik malinowy na zimno. Bardzo czynnie udzielali sie Panowie przy robieniu ciasta.
Sernik malinowy na zimno (przepisy do pobrania)
Składniki:
– 50 dag tłustego sera twarogowego
– 25 dag malin (mogą być mrożone)
– 1 galaretka malinowa
– 1,5 szklanki śmietany 36%
– 10dag cukru
– 1 cukier waniliowy
– sok i skórka otarta z ½ cytryny
– 30 dar biszkoptów
– można dodać bakalie (rodzynki, migdały, itd.)
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (wziąć o połowę mniej wody niż podano w przepisie) i ostudzić.
Ser zemleć i utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz 1 szklanką śmietany na jednolita masę.
Maliny opłukać, zmiksować i dodać do masy serowej.
Sok i skórkę z cytryny wymieszać z ostudzona galaretką i połączyć z masą. Tortownicę wyłożyć biszkoptami.
Przełożyć do niej masę i wstawić do lodówki na 6-8 godz.
Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i przybrać nią sernik tuż przed podaniem.
Sałatki śledziowe (przepisy do pobrania)
Sałatka śledziowa z majonezem I
Składniki:
– 2 słoiki śledzie płaty lub rolmopsy
– 3 cebule duże
– 4 ogórki korniszony
– majonez
– pieprz do smaku
Śledzie umyj, pokrój w paski.
Cebulę pokrój w kostkę (średnią) namocz w wodzie po śledziach na około pół godziny, odsącz i dodaj do sałatki.
Ogórki pokrój w kostkę (średnią) dodaj do sałatki.
Wszystko wymieszaj dopraw pieprzem i dodaj majonez.
Sałatka śledziowa II
Składniki:
– 2 słoiki śledzie płaty lub rolmopsy
– 3 cebule duże
– ½ słoika pieczarek
– pieprz do smaku
Śledzie umyj, pokrój w paski.
Cebulę pokrój w kostkę (średnią) namocz w wodzie po śledziach na około pół godziny, odsącz i dodaj do sałatki.
Pieczarki pokrój w plastry (średnią) dodaj do sałatki.
Wszystko wymieszaj dopraw pieprzem.
Sałatka śledziowa ze śmietaną III
Składniki:
– 2 słoiki śledzie płaty lub rolmopsy
– 3 cebule duże
– ½ słoika pieczarek
– 4 ogórki korniszony
– 4 duże ziemniaki
– śmietana
– pieprz do smaku
Śledzie umyj, pokrój w paski.
Cebulę pokrój w kostkę (średnią) namocz w wodzie po śledziach na około pół godziny, odsącz i dodaj do sałatki.
Pieczarki pokrój w plastry (średnią) dodaj do sałatki.
Ogórki pokrój w kostkę (średnią) dodaj do sałatki.
Ziemniaki pokrój w kostkę (średnią) dodaj do sałatki.
Wszystko wymieszaj dopraw pieprzem, dodaj śmietanę.
Dla każdego znalazło sie coś ciekawego do zrobienia.