Niewidoczne
Francja 12 marca 15r.
Spotkanie prowadziły Panie z Ośrodka Debaty Międzynarodowej w Olsztynie. Spotkania mają formę otwartą
Dziś 12 marca 2015r. bez opuszczania kraju zwiedzaliśmy Francje, poznaliśmy jej zakątki, kulturę, zwyczaje. Paryż (prezentacja do pobrania)
Przez krótką chwilę oglądaliśmy taniec cancan wykonany przez tancerki z Moulin Rouge – to najsłynniejszy kabaret świata. Charakteryzuje go przepych, blichtr i niezwykła dbałość o najdrobniejsze szczegóły. Kostiumy kosztują miliony euro. –
https://www.youtube.com/watch?v=4_495C4kWVU
Podano nam do spróbowania dania z posiłków, jakie mają w zwyczaju spożywać francuzi.
Zwyczaje żywieniowe Francuzów.
Francuzi nie przywiązują zbyt wielkiej wagi do porannych posiłków i nie jadają z reguły długich, obfitych śniadań. Klasyczne śniadanie spożywane w domu składa się z kawy / soku / kakao / mleko, chleba lub sucharów, masła, konfitur, miodu. Dzieci i kobiety zazwyczaj spożywają płatki z mlekiem. Śniadanie serwowane jest na słodko, do rzadkości należy jedzenie na śniadanie wędliny lub pomidorów. Herbatę pije się tylko w zimie lub kiedy jest się chorym, nie piją jej dzieci. Wiele osób woli przed pójściem do pracy zjeść w kawiarni przy barze śniadanie złożone z kawy i croissants (rogaliki).
Francuzi jadają natomiast dwa ciepłe posiłki w ciągu dnia, w południe i wieczorem. Niegdyś, przerwa obiadowa trwała od godziny do, dwóch, kiedy to większość biur i sklepów była nieczynna, współczesne życie biurowe wydatnie skróciło przerwę obiadową w dużych miastach. Większość Francuzów kupuje kanapki lub je obiad w małych restauracjach, gdzie zamawia najczęściej sałatkę lub dwie grzanki posmarowane masłem a między nimi plasterek szynki lub sera, lub też drugą wersję ze smażonym jajkiem.
Dzieci uczęszczające do szkoły mają przez cały dzień zajęcia i często jedzą obiad w stołówce szkolnej. Późnym popołudniem otrzymują podwieczorek, na który składają się jogurty, owoce, lub ciasteczka.
Wieczorem, kolacja rzadko jadana jest przed godziną ósmą, jest to moment uprzywilejowany, kiedy wszyscy domownicy zbierają się przy stole i dzielą wrażeniami z całego dnia. Kolacja stanowi posiłek zazwyczaj dość obfity, w skład, którego wchodzą przystawki np. surówki, wędlina, pasztet lub zupa ze zmiksowanych warzyw. Danie główne stanowi mięso: wołowina, wieprzowina, cielęcina lub ryba, podawane z gotowanymi warzywami, ryżem lub makaronem. Następnie, je się sery, owoce lub słodki deser: ciasto, lody, krem. Podczas kolacji pije się wino i wodę.
http://allrecipes.pl/przepis/9421/zupa-cebulowa-z-grzankami.aspx
Przepis na 4-6 osób
Początkowo specjalność paryska, obecnie każdy region szczyci się własnym przepisem na zupę cebulową.
60 g masła lub margaryny
900 g cebuli, obranej i cienko pokrojonej
10 ml/2 łyżeczki cukru
szczypta soli i pieprzu
25 g/1,5 łyżki mąki
5 ml/1 łyżeczka suszonego tymianku
1,7 ciemnego bulionu
140 ml białego wytrawnego wina
Crouters (grzanki)
12 kromek bułki francuskiej, o grubości 2,5 cm
15 ml/1 łyżka oliwy z oliwek
225 g tartego sera gruyere
1. W dużym rondlu roztop masło na umiarkowanym ogniu. Dodaj cebulę i cukier. Podsmażaj bez przykrycia na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 20-30 minut, albo do chwili, gdy cebula nabierze złoto-brązowego koloru.
2. Posyp cebulę mąką i smaż przez dalsze 2-3 minuty. Zalej bulionem, mieszając, aby połączył się z mąką. Dodaj sól, pieprz i tymianek. Postaw zupę z powrotem na małym ogniu. Gotuj przez kolejne 30-40 minut w częściowo przykrytym garnku. Odstaw zupę na czas przygotowania croutes.
3. Obie strony grzanek posmaruj lekko oliwą z oliwek i połóż na blasze do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury około 1600C i zapiekaj przez około 15 minut. Przewróć grzanki na drugą stronę i piecz przez następne 15 minut, albo do chwili, gdy bułka wchłonie tłuszcz i lekko się przyrumieni.
4. Przed podaniem zbierz tłuszcz z powierzchni zupy, a następnie nalej zupę do wazy lub wprost do talerzy. Na wierzchu połóż grzanki i posyp utartym serem. Wstaw zupę do gorącego piekarnika i zapiekaj przez 10-20 minut, aż ser się roztopi. Na życzenie można grzanki przyrumienić na rozgrzanym ruszcie.
Przepis na 4-6 osób
Niemal każdy wie, co to jest sałatka nicejska, jednak istnieje tyle jej odmian, że nigdy nie musi być zwyczajna.
1 główka zielonej sałaty
2 jajka na twardo, pokrojone w ćwiartki
2 duże pomidory, pokrojone w ćwiartki
10 czarnych oliwek, wydrylowanych
15 g/1 łyżka kaparów
0,25 ogórka, pokrojonego w kostkę, ze skórką
kilka patisonów ze słoika
Sos do sałatki
90 ml/6 łyżek oliwy z oliwek
30 ml/2 łyżki białego lub czerwonego octu winnego
0,5 ząbka czosnku, rozgniecionego
5 ml/1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz, sok cytrynowy
1. Dokładnie wypłucz sałatę, osusz i rozdrobnij liście na małe kawałki.
2. Przygotuj pozostałe składniki i włóż wraz z sałatą do dużej miski, uważając, by nie pokruszyć jajek. Wymieszaj składniki sosu i ubijaj trzepaczką, aż powstanie gładka emulsja. Tuż przed podaniem polej sałatkę sosem.
!!!! BON APPETIT !!!!