Niewidoczne

Francja 12 marca 15r.

Logotyp_RODM_olsztyn_poziom_RGB-300x83 

Spotkanie prowadziły Panie z Ośrodka Debaty Międzynarodowej w Olsztynie. Spotkania mają formę otwartą

images (3)

Dziś 12 marca 2015r. bez opuszczania kraju zwiedzaliśmy Francje, poznaliśmy jej zakątki, kulturę, zwyczaje.  Paryż (prezentacja do pobrania)

Plakat Henriego Toulouse-Lautreca (1895/6)

Plakat Henriego Toulouse-Lautreca (1895/6)

Przez krótką chwilę oglądaliśmy taniec cancan wykonany przez tancerki z Moulin Rougeto najsłynniejszy kabaret świata. Charakteryzuje go przepych, blichtr i niezwykła dbałość o najdrobniejsze szczegóły. Kostiumy kosztują miliony euro.

https://www.youtube.com/watch?v=4_495C4kWVU

Podano nam do spróbowania dania z posiłków, jakie mają w zwyczaju spożywać francuzi.

 Zwyczaje żywieniowe Francuzów.

 Francuzi nie przywiązują zbyt wielkiej wagi do porannych posiłków i nie jadają z reguły długich, obfitych śniadań. Klasyczne śniadanie spożywane w domu składa się z kawy / soku / kakao / mleko, chleba lub sucharów, masła, konfitur, miodu. Dzieci i kobiety zazwyczaj spożywają płatki z mlekiem. Śniadanie serwowane jest na słodko, do rzadkości należy jedzenie na śniadanie wędliny lub pomidorów. Herbatę pije się tylko w zimie lub kiedy jest się chorym, nie piją jej dzieci. Wiele osób woli przed pójściem do pracy zjeść w kawiarni przy barze śniadanie złożone z kawy i croissants (rogaliki).

Francuzi jadają natomiast dwa ciepłe posiłki w ciągu dnia, w południe i wieczorem. Niegdyś, przerwa obiadowa trwała od godziny do, dwóch, kiedy to większość biur i sklepów była nieczynna, współczesne życie biurowe wydatnie skróciło przerwę obiadową w dużych miastach. Większość Francuzów kupuje kanapki lub je obiad w małych restauracjach, gdzie zamawia najczęściej sałatkę lub dwie grzanki posmarowane masłem a między nimi plasterek szynki lub sera, lub też drugą wersję ze smażonym jajkiem.

Dzieci uczęszczające do szkoły mają przez cały dzień zajęcia i często jedzą obiad w stołówce szkolnej. Późnym popołudniem otrzymują podwieczorek, na który składają się jogurty, owoce, lub ciasteczka.

Wieczorem, kolacja rzadko jadana jest przed godziną ósmą, jest to moment uprzywilejowany, kiedy wszyscy domownicy zbierają się przy stole i dzielą wrażeniami z całego dnia. Kolacja stanowi posiłek zazwyczaj dość obfity, w skład, którego wchodzą przystawki np. surówki, wędlina, pasztet lub zupa ze zmiksowanych warzyw. Danie główne stanowi mięso: wołowina, wieprzowina, cielęcina lub ryba, podawane z gotowanymi warzywami, ryżem lub makaronem. Następnie, je się sery, owoce lub słodki deser: ciasto, lody, krem. Podczas kolacji pije się wino i wodę.

POTAGE A L'OIGNON GRATINE (ZUPA CEBULOWA)

POTAGE A L’OIGNON GRATINE (ZUPA CEBULOWA)

http://allrecipes.pl/przepis/9421/zupa-cebulowa-z-grzankami.aspx

Przepis na 4-6 osób
Początkowo specjalność paryska, obecnie każdy region szczyci się własnym przepisem na zupę cebulową.

 60 g masła lub margaryny
 900 g cebuli, obranej i cienko pokrojonej
 10 ml/2 łyżeczki cukru
 szczypta soli i pieprzu
 25 g/1,5 łyżki mąki
 5 ml/1 łyżeczka suszonego tymianku
 1,7 ciemnego bulionu
 140 ml białego wytrawnego wina
 Crouters (grzanki)
 12 kromek bułki francuskiej, o grubości 2,5 cm
 15 ml/1 łyżka oliwy z oliwek
 225 g tartego sera gruyere

1. W dużym rondlu roztop masło na umiarkowanym ogniu. Dodaj cebulę i cukier. Podsmażaj bez przykrycia na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 20-30 minut, albo do chwili, gdy cebula nabierze złoto-brązowego koloru.

2. Posyp cebulę mąką i smaż przez dalsze 2-3 minuty. Zalej bulionem, mieszając, aby połączył się z mąką. Dodaj sól, pieprz i tymianek. Postaw zupę z powrotem na małym ogniu. Gotuj przez kolejne 30-40 minut w częściowo przykrytym garnku. Odstaw zupę na czas przygotowania croutes.

3. Obie strony grzanek posmaruj lekko oliwą z oliwek i połóż na blasze do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury około 1600C i zapiekaj przez około 15 minut. Przewróć grzanki na drugą stronę i piecz przez następne 15 minut, albo do chwili, gdy bułka wchłonie tłuszcz i lekko się przyrumieni.

4. Przed podaniem zbierz tłuszcz z powierzchni zupy, a następnie nalej zupę do wazy lub wprost do talerzy. Na wierzchu połóż grzanki i posyp utartym serem. Wstaw zupę do gorącego piekarnika i zapiekaj przez 10-20 minut, aż ser się roztopi. Na życzenie można grzanki przyrumienić na rozgrzanym ruszcie.

SALADE NICOISE (SAŁATKA NICEJSKA)

SALADE NICOISE (SAŁATKA NICEJSKA)

Przepis na 4-6 osób

Niemal każdy wie, co to jest sałatka nicejska, jednak istnieje tyle jej odmian, że nigdy nie musi być zwyczajna.

 1 główka zielonej sałaty
 2 jajka na twardo, pokrojone w ćwiartki
 2 duże pomidory, pokrojone w ćwiartki
 10 czarnych oliwek, wydrylowanych
 15 g/1 łyżka kaparów
 0,25 ogórka, pokrojonego w kostkę, ze skórką
 kilka patisonów ze słoika
 Sos do sałatki
 90 ml/6 łyżek oliwy z oliwek
 30 ml/2 łyżki białego lub czerwonego octu winnego
 0,5 ząbka czosnku, rozgniecionego
 5 ml/1 łyżeczka musztardy
 sól, pieprz, sok cytrynowy

1. Dokładnie wypłucz sałatę, osusz i rozdrobnij liście na małe kawałki.
2. Przygotuj pozostałe składniki i włóż wraz z sałatą do dużej miski, uważając, by nie pokruszyć jajek. Wymieszaj składniki sosu i ubijaj trzepaczką, aż powstanie gładka emulsja. Tuż przed podaniem polej sałatkę sosem.

!!!!  BON APPETIT  !!!!

 bon-appetit2

 

 

 

 

 

 

   images (1)images (2)images (5)