Niewidoczne
Nasze Greckie spotkanie
Spotkanie prowadziły Panie z Ośrodka Debaty Międzynarodowej w Olsztynie. Spotkania mają formę otwartą.
16 kwietnia spotkaliśmy się w OCOP na naszym kolejnym spotkaniu tematycznym. Staraliśmy się przybliżyć do czasów z przed wielu, wielu lat. Podróżowaliśmy po Grecji jej obecnych czasach jak i po historii.Spotkanie z Grecją uświetnił nam utwór Grek Zorba w wykonaniu DemisaRrussosa https://www.youtube.com/watch?v=Gl4Q7IcZK_Y&list=PLJ45qoC45LCTYkVo40Y12tS4C907k0d1j. Na koniec spotkania poczęstowano nas sałatką Horiatiki, sosem Tzatiki i chlebem Pita.
Prezentacja do pobrania Grecja – kolebka kultury europejskiej(1)
Tzatziki
Składniki:
350 ml jogurtu naturalnego (2 szklanki),
2 ogórki,
6 ząbków czosnku,
1 łyżka octu winnego,
2 łyżki oliwy,
sól.
Przygotowanie:
Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na drobnej tarce, odsączyć, posolić. Czosnek drobno posiekać i zmieszać z jogurtem i octem. Dodać oliwę i dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić i udekorować oliwkami, można posypać papryką i pieprzem.
Składniki:
3 pomidory,
1 ogórek,
1 cebula,
2 zielone papryki,
200 gramów czarnych oliwek (15 szt.),
180 sera feta,
100 ml oliwy,
2 łyżki octu winnego,
sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
Pomidory, ogórek, cebulę i paprykę pokroić w plastry. Włożyć do miski i przyprawić solą, pieprzem i oregano. Dodać oliwki i wymieszać. Ser pokroić w małą kostkę i dodać do sałatki. Całość skropić oliwą i octem, schłodzić.
Chlebki Pita – przepis podstawowy
Składniki na 8 sztuk:
3 szkl. mąki pszennej
1 szkl. wody
15 g drożdży świeżych
3 łyżki oleju
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Rozpoczynamy od zrobienia zaczynu. Wodę podgrzewamy do temperatury 40°C – ma być bardzo ciepła, ale nie powinna parzyć. W misce rozkruszamy drożdże, posypujemy je cukrem i dodajemy odrobinę wody i mąki. Pozostawiamy przykryte ściereczką około 20 minut.
Następnie do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy i dzielimy na 8 równych części. Z każdej z nich formujemy kulkę i pozostawiamy na kolejne pół godziny. Następnie każdy placek wałkujemy dość grubo. Znów pozostawiamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Pity pieczemy około 10 minut w temperaturze 200°C. Po przestygnięciu z jednej strony nacinamy brzeg pieczywa i ze środka robimy tak zwaną kieszonkę. Tam też możemy wkładać różnego rodzaju farsze.