Aktualności

Czwartkowe kulinarne spotkania u p.Bibliotekarek.

 

 

 

 

19.09.19. czwartek

Zmieniliśmy lekko formę czwartkowych spotkań u Pań Bibliotekarek, ze względu na to, że zwyczajem Polaków jest gościnność zawsze na spotkaniach czwartkowych był, jest i będzie drobny poczęstunek dla tego też nazwa spotkań została zmieniona na Czwartkowe kulinarne spotkania u p.Bibliotekarek.
W dniu dzisiejszym mieliśmy możliwość skosztowania: Bułki a’la zapiekanki  i fondue czekoladowe z owocami.
Była też chwila dla innych zmysłów podsumowaliśmy nasze wakacyjne jednodniowe wycieczki po Olsztynie, i wyjazdowe wycieczki po Warmii i Mazurach. Dzięki temu doszliśmy do wniosku, iż wakacje były bardzo obfite w poznawanie niby znanych a jednaj nieznanych miejsc.

 

Bułki a’la zapiekanki

Składniki
 kajzerki
pieczarek
cebula
kiełbasa np. śląska
tarty żółty ser

Przygotowanie
Pieczarki podsmażamy  z cebula, jeśli używamy tez kiełbasy to ja dorzucamy. Bulki: skroiliśmy wierzch, wydrążamy środek. Ostudzony farsz łączymy z  tartym serem, mieszamy i nakladamy na bulki, posypujemy odrobiną startego sera nakładamy wieżki, zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia się sera.