Aktualności

Edukacja 01 marca 2016r.

Spotkanie było na temat Wątroba jako jeden z najważniejszych narządów organizmu.

logo  Przedstawiciel firmy  WÖRWAG Pharma Polska p. Agnieszka opowiedziała nam jak działa wątroba, co jej szkodzi i jak o nią dbać.

image lagosa tabletki

Sprawy organizacyjne:

  1. zbiórka żywności 11,12,13 marca 2016r.
  2. Dzień kobiet 05 marca 16r. (sobota), zaczynamy o  godz.. 10.30
  3. kiermasz przedświąteczny od godz. 17.02.16r. godz. 10.00
  4. 20 marca b/r. Niedziela Palmowa, łyse wyjazd 07.00 z pod NEONET
  5. przerwa świąteczna 22 – 28 marca 16r.
  6. wycieczka do WŁOCH odwołana
  7. termin Krakowa przesunięty na 13 – 17 wrzesień b/r.

images (7)Wyjazd do Międzyzdrojów –  spotkanie 03.03.16r. godz. 11.30 sala OCOP, ul. T.Szewczenki

 

Wątroba jako jeden z najważniejszych narządów organizmu

Wątroba to jeden z największych i najważniejszych narządów w organizmie. Znajduje się po prawej stronie w górnej części brzucha i bierze udział w prawie każdym procesie fizjologicznym. Pełni niezwykle istotne funkcje, od produkcji białek, magazynowania wielu ważnych związków, po procesy detoksykacji. Trzeba więc o nią dbać, aby mogła prawidłowo działać.

Wątroba pełni różnorodne funkcje, m.in.:

– przekształca spożywane pokarmy w energię i wytwarza związki chemiczne niezbędne dla mózgu i rdzenia kręgowego

– zapewnia odtruwanie organizmu dzięki metabolizowaniu i wydalaniu leków, alkoholu i obecnych w środowisku toksyn

– kontroluje krzepnięcie krwi oraz wytwarzanie i wydalanie cholesterolu, magazynuje witaminy, sole mineralne i cukry oraz reguluje gospodarkę zapasami tłuszczu

– wytwarza żółć, substancję pomagającą w trawieniu pokarmów i wchłanianiu ważnych składników pokarmowych

– zwiększa odporność na zakażenia poprzez wytwarzanie czynników odpornościowych i usuwanie bakterii z krwi magazynuje ważne witaminy, energię i sole mineralne oraz uwalnia je w razie potrzeby do krwi.

Wątroba to narząd, który stanowi ważny element układu pokarmowego i jest ośrodkiem wielofunkcyjnego działania. Zbudowana jest z płatów i widocznych tylko pod mikroskopem zrazików, między którymi znajdują się tętnice, żyły i przewodziki międzyzrazikowe. Te małe struktury pełnią ważną rolę dla funkcjonowania całego organizmu. To w nich odbywa się proces filtracji krwi.

We wnętrzu wątroby zachodzi jeden z ważniejszych procesów metabolicznych – zamiana węglowodanów w łatwo przyswajalną glukozę. Glukoza odżywia komórki organizmu (nagły spadek poziomu glukozy, czyli hipoglikemia może być niebezpieczny zwłaszcza dla mózgu). W wątrobie powstaje też glikogen – cukier złożony, który może zostać zamieniony w razie potrzeby na glukozę – to zmagazynowana glukoza. Jeśli wraz z pożywieniem organizmowi dostarcza się większej ilości węglowodanów, przekraczając tym samym zapotrzebowanie energetyczne, wątroba może przekształcić je w tłuszcz.

Aby zachować wątrobę w dobrym stanie należy przestrzegać kilku zasad:

  1. Zróżnicowana dieta w składniki odżywcze – pokarmy, które spożywamy powinny być wzbogacone w różnego rodzaju składniki odżywcze, powinny także zawierać dużo witaminy C oraz witamin z grupy B. W jadłospisie powinno znaleźć się dużo owoców i warzyw. Dostarczanie witamin i mikroelementów pozwala na zachowanie wątroby w dobrej kondycji oraz chroni ją przed rozmaitymi schorzeniami oraz wzmacnia odporność organizmu. Warzywa także zawierają dużo błonnika, który ułatwia trawienie.
  2. Spożywanie gotowanych posiłków – specjaliści zalecają, aby ograniczyć spożywanie tłustych, smażonych posiłków, a sięgnąć po znacznie zdrowsze potrawy gotowane, zawierają one znacznie więcej składników odżywczych, które podczas smażenia „uciekają”. Posiłki są znacznie lżejsze i lekkostrawne.
  3. Zmniejszenie ilości smażonych potraw – potrawy smażone na oleju bądź też pieczone są ciężkostrawne 4. Jedzenie mniejszych porcji, małymi kęsami – wspomaga to pracę wątroby, gdyż jest ona w stanie strawić cały dostarczany do organizmu pokarm. Zaleca się spożywanie od 4 do 6 posiłków dziennie w mniejszych porcjach, wątroba jest wtedy w stanie dobrze strawić każdy posiłek i nie jest obciążona. Kiedy spożywamy jedynie 3 posiłki nie nadąża produkować żółci i jej praca jest zaburzona. Specjaliści zalecają jedzenie powoli bez pośpiechu. 5. Stosowanie przypraw ziołowych – zaleca się zrezygnowanie z soli i zamienienie jej na przyprawy ziołowe, które nie tylko nadają potrawą doskonały smak i aromat, ale także wspomagają trawienie. Do takich zamienników należą: majeranek, imbir, bazylia, tymianek, mięta (pobudzają wydzielanie soków i ułatwiają trawienie) oregano i kminek (działają rozkurczowo na przewody żółciowe). Należy unikać potraw, które mogą podrażniać przewód pokarmowy: pieprz, curry, ostra papryka, musztarda i ocet.
  4. Ograniczenie picia alkoholu – to właśnie alkohol jest największym wrogiem wątroby. Podczas, gdy człowiek spożywa alkohol nawet w niewielkich ilościach do wątroby docierają substancje silnie trujące, które wątroba musi zneutralizować do takiego stopnia, aby nie były one szkodliwe dla naszego organizmu.
  5. Właściwe przyjmowanie leków – leki podobnie jak i alkohol niewłaściwie przyjmowane mogą doprowadzić do uszkodzenia wątroby. Szczególnie niebezpieczne są leki przyjmowane długotrwale które są ogólnie dostępne w aptekach bez recepty. Szczególną uwagę należy zwrócić na leki przeciwbólowe i przeciwzapalne, bo to właśnie takie leki są najczęściej przyjmowane. Zawierają one oprócz substancji uśmierzających ból, substancje toksyczne które są odkładane w wątrobie.
  6. Nadwaga – podobnie jak alkohol i leki ma niekorzystny wpływ na funkcjonowanie wątroby. Odkładanie się tłuszczu w komórkach wątroby może doprowadzić do poważnych powikłań, takich jak zapalenie czy marskość wątroby. Dlatego też należy zadbać o swoje zdrowie i zrzucić zbędne kilogramy. Nie należy jednak stosować drastycznych diet, gdyż i to wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie wątroby.
  7. Najczęściej spotykanymi a zarazem najniebezpieczniejszymi chorobami wątroby są:

wirusowe zapalenie wątroby typu A – żółtaczka tego typu to „choroba brudnych rąk”, występuje głównie w krajach biednych, przenosi się poprzez zakażoną wodę; – wirusowe zapalenie wątroby typu B – zakażenia najczęściej pojawiają się podczas operacji chirurgicznych i zabiegów przerywających ciągłość tkanek, takich jak np. tatuowanie; – wirusowe zapalenie wątroby typu C – żółtaczka tego typu jest najczęstsza w krajach rozwiniętych, do zakażenia dochodzi w szpitalach, podczas przetaczania krwi itp.; – wirusowe zapalenie wątroby typu D – występuje razem z wirusowym zapaleniem wątroby typu B;

Objawy nieprawidłowej pracy wątroby:

– Słabe trawienie: wzdęcia, nudności, (szczególnie po zjedzeniu tłustych pokarmów) zaparcia, odkładanie się tkanki tłuszczowej wokół talii, nieświeży oddech, obłożony język

– Wahania nastroju, depresja, zamglony umysł, drażliwość, napięcie nerwowe, nawet skłonności samobójcze, agresja, zły sen

– Zapoczątkowanie lub zaostrzenie objawów alergicznych: katar sienny, wysypki skórne, astma.

– Bóle głowy, łagodzone przez środki przeciwbólowe, które jeszcze dodatkowo obciążają niewydolną wątrobę

– Podwyższone ciśnienie krwi, zatrzymywanie wody w organizmie

– Wahania stężenia cukru we krwi, co powoduje łaknienie cukru i uzależnienie od słodyczy.

– Nadwaga i otyłość

– Nietolerancja tłustych pokarmów

– Chroniczne zmęczenie

– Obniżenie libido i trudności w zajściu w ciążę

– Nadmiar ciepła w organizmie – pocenie, nieprzyjemny zapach ciała, uczucie gorąca

– Słabe paznokcie, włosy, sztywność mięśni i ścięgien

– Suche, zaczerwienione, swędzące oczy. Natomiast błyszczące, czyste oczy świadczą o dobrym stanie wątroby

– Zmniejszona tolerancja na alkohol – szybkie upijanie się, złe samopoczucie po małej ilości alkoholu, nawet po piwie

– Nagła silna reakcja alergiczna na leki zażywane dotąd bez podobnych reakcji