Niewidoczne
W czwartek 19 marca 15r.
Spotkanie niespodzianka okazało się zaskoczeniem dla organizatora tak jak i dla uczestników. Niespodzianką dla nas była ilość osób, która na spotkanie przybyła, okoó 50, miejsc siedzących zabrakło. Panie prowadzące bibliotekę: Stasia, Maria, Ewa, Marianna przygotowały wiele ciekawostek związanych ze zbliżającymi się świętami. Mieliśmy też tradycyjną święconkę, baby wielkanocne, znalazło się też coś na deser.
Pliki do pobrania: WIELKANOC, Wielkanocne zwyczaje na świecie, Zwyczaje wielkanocne
Wielkanoc! Wielkanoc! Wielka radość w sercu….
Na stole pisanki pięknie malowane,
Wśród zieleni trawy cukrowy baranek.
Bazie w wazoniku Ciastka i wędliny,
Wielkanoc i wielkie Spotkanie rodziny.
Mam suszonych kwiatów wiele,
Zrobię palmę na niedzielę.
Trawki oraz kłosy zbóż,
Zasuszone pąki róż,
Do patyka przymocuję,
Który wcześniej pomaluję.
I gałązka już gotowa,
Wszystkie barwy w sobie chowa,
Kto ma palmę niech pamięta,
Że za tydzień będą święta !!
Pięknie zdobione jaja (będące symbolem odradzającego się życia) zwane pisankami od wieków zdobią polskie stoły podczas świąt wielkanocnych. Nie powinno ich zabraknąć w koszyku ze święconką. Wprawdzie przez lata sposoby barwienia i dekorowania jaj zmieniły się, ale tradycja pozostała.
Piękne kolory skorupek można uzyskać, stosując naturalne barwniki roślinne. Świeżo wyciśnięty, lekko zakwaszony sok z buraka barwi pisankę na różne odcienie różu i czerwieni, sok z jagód – na fioletowo, wywar z suchych łusek cebuli – na wszystkie odcienie cieplej żółci aż do rudawego brązu, zaś woda, w której gotował się szczypiorek lub świeża zielona trawa – na zielono.
Kto ściśle przestrzega postu, po 40 dniach jest wygłodzony. Stąd pełne oczekiwania przyśpiewki na początku Wielkiego Tygodnia: „Jedzie Jezus jedzie, weźmie żur i śledzie, kiełbasy zostawi, i pobłogosławi”. Urządzano też pogrzeb żuru i śledzia, typowych postnych potraw (gar z żurem symbolicznie uśmiercano – zakopywano, wieszano). Towarzyszyły temu wierszyki: „Będę cię chwalił, żeś jest dobry Panie, gdy sobie podjem szynki na śniadanie”. Żeby po poście obżarstwo nie zaszkodziło, święcono dawniej całe świąteczne jedzenie, dziś – tylko symboliczny koszyczek.
Znaczenie pokarmów ze święconki
Podstawowym elementem wielkanocnego koszyka są:
• jajka, które symbolizują odradzające się życie i płodność. Zgodnie z tradycją, poświęconym w Wielką Sobotę jajkiem dzielimy się na drugi dzień z bliskimi.
• w święconce nie może zabraknąć lukrowanego baranka(ostatnio popularne są również baranki z ciasta lub chleba). Barankiem Bożym określa się często Jezusa Chrystusa. Figurka baranka oznacza triumf życia nad śmiercią.
• obok niej powinien znaleźć się też chleb, jako znak przemiany, która dokonała się w Wielki Czwartek, Podczas ostatniej wieczerzy Chrystus przemienił chleb w swoje ciało i poczęstował nim apostołów. Chleb symbolizuje również pomyślność oraz dobrobyt.
• w tradycyjnej święconce znajdziemy również sól. Przyprawa chroni przed zepsuciem, a według pradawnych wierzeń odstrasza zło i siły nieczyste.
• piątym kluczowym pokarmem z wielkanocnego koszyka jest wędlina. Mięso ma zapewnić zdrowie, płodność i dostatek całej rodzinie. Do święconki wkładamy przeważnie własne wyroby z wieprzowiny, kawałek szynki lub kiełbasy.
Wie o tym Tomek i Ewa, że w śmigus się wszystko oblewa, Ale czy trzeba Pawełku oblewać z pełnego kubełka? Wystarczy małym kubeczkiem dla żartów, dla śmiechu troszeczkę. Bo może wiatr chmurę przywieje i wszystkich was deszczem poleje?
” Śmigus dyngus” czyli „lany poniedziałek” , to stary polski zwyczaj drugiego dnia świąt Wielkanocnych. To dzień żartów i zabaw. Każdy bywa oblany i każdy wodą oblewa.
Nikt się nie obraża! Zachowajcie dzieci ten zwyczaj! Zachowajmy też umiar w oblewaniu!